Zamiast kawowca

Prawdziwa herbata powstaje tylko z liści rośliny o tej nazwie, tak samo jest z kawą – prawdziwą parzy się jedynie z ziaren kawowca. Od mniej więcej dwustu lat kawa nie jest produktem luksusowym jej spożycie rozpowszechniało się w całym społeczeństwie, wcześniej był to produkt przeznaczony dla elit. Uprawa i produkcja kawy na wielką skalę (wielkie znaczenie miały tu plantacje w Brazylii) i rozwój handlu przyczynił się do spadku cen tej „kolonialnej” używki. Ale były momenty, kiedy Europejczycy nie mogli się cieszyć kawą bez przeszkód.

W trudniejszych czasach (wojny), kiedy kawa była produktem deficytowym i drogim pojawiały się tańsze „zamienniki” – napoje imitujące kawę, które jednak na stałe weszły do naszej tradycji kulinarnej – tak jak pochodząca z Prus kawa zbożowa. Jej smak przypomina klasyczną kawę, ale nie zawiera kofeiny. Powstaje jako produkt prażenia takich składników jak żyto, burak cukrowy, cykoria. Kultowy już status ma „Inka”, kawa której produkcję rozpoczęto w za czasów Edwarda Gierka, kiedy zwykła kawa stanowiła była wartościowym i dość luksusowym dobrem – rzecz charakterystyczna dla gospodarki PRL-u.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *