Właściwości kofeiny

Miłośnicy kawy sięgają często po ten napój z bardzo prostej przyczyny – kawa pobudza i orzeźwia. Stawia na nogi rano, a wieczorem pomaga pokonać senność i zmęczenie, kiedy nie można iść spać, a potrzebujemy być skoncentrowani i przytomni – mamy do wykonania jakąś pracę, albo uczymy się do egzaminu. Te wszystkie właściwości, dzięki którym tak chętnie i często sięgamy po czarny napój zawdzięczamy kofeinie, związkowi chemicznemu, który zawarty jest w niektórych gatunkach roślin.

Są to właściwości psychoaktywne, stymulujące ośrodkowy układ nerwowy – tego typu działanie (podobnie jak w przypadku nikotyny) ma zarówno plusy, jak i minusy. Teoretycznie można ją przedawkować, powoduje również uzależnienie fizyczne, ale stosowana w ilościach do 300 mg dziennie ma na nasz organizm pozytywny wpływ. Kofeina występuje również w herbacie, ale z powodu innej techniki przygotowywania i parzenia herbaty jej zawartość w napoju jest znacznie mniejsza, niż w przypadku kawy. Innymi źródłami kofeiny mogą być kakao, cola, czy wreszcie napoje energetyczne.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *