Właściwości kofeiny

Miłośnicy kawy sięgają często po ten napój z bardzo prostej przyczyny – kawa pobudza i orzeźwia. Stawia na nogi rano, a wieczorem pomaga pokonać senność i zmęczenie, kiedy nie można iść spać, a potrzebujemy być skoncentrowani i przytomni – mamy do wykonania jakąś pracę, albo uczymy się do egzaminu. Te wszystkie właściwości, dzięki którym tak chętnie i często sięgamy po czarny napój zawdzięczamy kofeinie, związkowi chemicznemu, który zawarty jest w niektórych gatunkach roślin. Przeczytaj „Właściwości kofeiny”

Kawa w Polsce

Pierwszy kontakt z kawą zawdzięczają Polacy Turkom. Imperium Osmańskie było uciążliwym sąsiadem, z którym Rzeczpospolita prowadziła liczne wojny, ale nie można nie zauważyć, że Polacy przejmowali od Turków niektóre zdobycze ich kultury – stroje, albo potrawy. Król Jan III Sobieski, który często z Turkami walczył był miłośnikiem kawy – wielkie zapasy kawy odkryto w zdobytym w trakcie bitwy pod Wiedniem tureckim obozie. Ale to był prawdopodobnie początek popularności kawy w Austrii – w Polsce moda na picie kawy ma swój początek w Gdańsku. Przeczytaj „Kawa w Polsce”

Kawa w Europie

Kawa nie musiała przemierzyć aż tak wielkiej odległości jak w czasie i przestrzeni jak herbata, ale historia tego napoju jest równie ciekawa. Owoce kawowca wykorzystywano spożywano (na różne sposoby) w Afryce już prawie trzy tysiące lat temu. Ale zwyczaj picia napoju przygotowanego z prażonych i specjalnie przygotowanych nasion tej rośliny to wynalazek Arabów. Zawdzięczamy go kupcom z południa Półwyspu Arabskiego, którzy przywieźli kawę z Etiopii. Przeczytaj „Kawa w Europie”

Historia kawy

Niewiele jest napojów (oraz używek) równie szeroko rozpowszechnionych, jak kawa, zawdzięczająca swoją popularność chyba przede wszystkim orzeźwiającemu, stymulującemu działaniu. Nazwa pochodzi z prawdopodobnie z języka etiopskiego (od nazwy miejsca – „Kaffa”), a do języków europejskich została włączona za pośrednictwem języka tureckiego („kahve”) i arabskiego („kahwa”). Ma to związek z historią zwyczaju picia kawy – początków należy szukać w Afryce, prawdopodobnie w Etiopii. Przeczytaj „Historia kawy”